15 Haziran 2012 Cuma

Denizci Düğümleri



.

İZBARÇO BAĞI :

Gemide sahile verilen halatın çimasına kasa yapmak. (EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULAN BAGLARDANBİR TANESİ) Bir cins kasa biçiminde olduğundan halat bağlandığı yer ile sıkışmaz. Bu yüzden daha çok kurtarma işlemlerinde kullanılır ve bu anlamda denizde hayati öneme sahiptir. Çözülmesi için bağ merkezini gerilim yönüne dik esnetmek yeterlidir.



Camadan Bağı
AMACI:Yelkeni camadana vurmakta kullanılan gemici bağıdır. Camadan aynı çapta iki halatı birleştirmek için kullanılır.Halatlara yük binince birbirlerinin krosu içinde sıkışır ve kurtulmazlarÇok sağlam ve kolay bir bağ olan camadan, ismini anayelken küçültülürken atılan bağdan alır.  Çözmek için çımaya yakın bedeni gevşetmek yeterlidir.
YAPILIŞI:Camadan kamçıları yan yana getirilerek yarım volta alınır.Sağdaki çıma soldaki çımanın altından alınarak yapılan gemici bağıdır.


Kropi Bağı
AMACI:Yan mataforadaki vardakova halatlarının, mataforanın altına asılı tornadan geriye sıyrılmaması için tornanın önüne yapılan gemici bağıdır. Bir halatın makaradan kaçıp kurtulmaması için, ucuna (8) rakamı biçiminde yapılan düğüme verilen isimdir.
YAPILIŞI:Vardakova halatının kamçı vazifesi gören kısmının tornaya yakın bedenine bir kuruz atılır. Kamçı tarafındaki çıma bedeninin altından, etrafından bir defa döndürülerek kuruzun içerisinden geçirilmek suretiyle yapılan gemici bağıdır. Iskotaların ya da diğer halatların çımasının bir delik veya makaradan çıkmasını önlemek için kullanılır.


Anele Bağı
AMACI:Halatın çımasını aneleye veya mapaya bağlamak.
YAPILIŞI:Bağlanacak halatın bağlama payı göz önüne alınarak halatın çıması anelenin üstünden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı gemiden gelen beden üzerine 2 veya 3 mezevolta alarak çımayı beden üzerine adi piyanla piyanlamak suretiyle yapılan gemici bağıdır.

Çifte Kazık Bağı
AMACI:Kazık bağı ile aynı amaçla kullanılır daha güçlü ve emniyetlidir.
YAPILIŞI:Bu bağın yapılışında kazık bağında olduğu gibi ilk üstten alınan volta iki defaalındıktan sonra, alttan gelen çıma ile seren üzerinde çapraz olarak üçüncü bir volta daha alınır. Aynı, çıma uzun bednin içerisinden sokulmak suretiyle yapılır.



Dülger Bağı
AMACI:Teknelerde en çok kullanılan bağlardan bir tanesidir. Bir halatın çımasını; mapaya, aneleye, veya bir güverte yapısına bağlamak için kullanılır
YAPILIŞI:Bağlanacak halatın çımasını direk üzerinden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı direk üzerindeki bedenin arkasından, direk veya serenin önündeki bedenin de içinden geçirilerek yapılan gemici bağıdır.

Kazık Bağı
AMACI:Bir halat çıkmasını puntel veya vardavela gibi iki tarafı kapalı demirlere bağlamak veya tente yakalarındaki inceleri vardavela tellerine veya ıskalaryalarına bağlamakta veya bir halatı kazığa ya da ince bir halatı kalın bir halata bağlamak için kullanılır. Çabuk yapılan emniyetli bir bağdır. Yük altında çok sıkışır.
YAPILIŞI:Bir halatın bağlama payı ayrıldıktan sonra seren veya direk üzerine üstten bir volta atılır.Alttan gelen çımanın seren üzerindeki bedene çapraz olarak ikinci bir volta dah atılır.Üstten gelen çıma uzun bedenin sol tarafından ve çapraz bedenin içerisinden geçirilerek yapılmış olur.

Sancak (İskota) Bağı
AMACI:Bir halat çımasına diğer bir halatın kasasına, fırdöndüsü olmayan sancak savlolarını birbirine bağlamak. Her türlü halatın birbirine bağlanmasında, bilhassa sahile alınacak çımaların eklenmesinde emniyetle kullanılır.Sancak bağı ıskota bağı olarak ta anılır. Sıkışmaya uygundur , kolaylıkla kurtulmaz. Bir halatın çımasını; bir kasaya veya başka bir halata bağlamak için kullanılır.
YAPILIŞI:Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.
DENİZCİ BAĞLARI

Kropi (Sekiz Bağı)

Durdurucu bağ olarak bilinir. Gerçek adı kropi olmasına rağmen sekiz rakamına benzediği için bir adı da sekiz anılmaktadır. Kör düğümün aksine sıkışma yapmaz ve kolay çözülebilir.

Kullanım Yeri : Mapa, makara vb. yerlerden halatların kaçmaması amacıyla veya  iskota ve mandar haltalarının uçlarına aynı sebeple atılır.

Camadan Bağı

Sarma sistemi olmayan yani mandarla direğe basılan yelkenlerde, sert rüzgarlarda yelkenleri belli bir ölçüde açmama durumunda, fazla yelken alanını toparlamak için yapılır. Amacı iki eş kalınlılıkta farklı halatı birbirlerine bağlamaktır fakat üzerinde kuvvet binen yerlerde asla bu bağa güvenilmez ve kullanılmamalıdır.
Kullanım yerleri : Yelkenleri küçültürken (camadan vurmak)

İzbarço Bağı

Denizde en çok gereken bağlardan biridir. Başlangıçta öğrenilmesi zordur ama öğrenildikten sonra hemen hemen her yerde kullanılabilinir. En önemli özelliği üzerinde yük olduğunda sıkışma yapmaması ve kilidi yardımıyla rahatlıkla açılabilmesidir.

Kazık Bağı

Kendi kendine çözülmesi zor olduğu için güvenli bir bağdır. Teknelerde, vardevela tellerine usturmaçaları bağlarken oldukça fazla kullanılır. Aynı zamanda limanda, iskele babası gibi yerlere bağlanmalarda kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder