5 Temmuz 2012 Perşembe

(OTS/AIS) Otomatik Tanımlama Sistemi ve Cihazları

kaptanlarımıza AIS (otomatik tanımlama sistemi) ufak bir bilgilendirme.

                           (OTS/AIS) Otomatik Tanımlama Sistemi ve Cihazları
Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS/AIS)Otomatik Tanımlama Sistemleri, IMO tarafından seyir emniyeti ve deniz güvenliğini artırmak maksadıyla zorunlu tutulmuştur.
Otomatik Tanımlama Sistemleri genel olarak iki kategoriye ayrılır.
Bunlardan biri Class A sistemleridir ki, uluslar arası seyir yapan tüm gemiler tarafından kullanılması zorunlu sistemlerdir.
Class B tipi sistemler kabotaj hakkı bulunan sularda seyir yapacak gemilerde kullanılmaktadır.
Sistemler, bahsettiğimiz ana amacına ilaveten, Arama ve kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunmak,
Deniz kazalarını önleyebilmek ve deniz kazalarına acil müdahaleyi sağlayabilmek amaçlarına da sahiptir. Ayrıca,
Türk tipi Class B tipi cihazlar, ÖTV indirilmiş yakıtın usulsüz kullanımını, yasadışı göçü ve balıkçı gemilerinin yabancı kara sularında yaptıkları ihlalleri ve avlanmaları önleyebilmek amacına hizmet edeceklerdir.
Denizcilik Müsteşarlığınca yayınlanan tebliğ gereği, Sınıf B cihazı takması zorunlu gemiler Boğazlar ve Marmara’da boyu 10 metreden büyük tekneleri tanımlarken, diğer bölgelerde boyu 15 metreyi geçen gemiler olarak tanımlanmıştır.

IDC, halen Class A ve B Class cihazı üretmektedir.
Sınıf A sistemleri, IMO ve IEC kurallarına uygun ve BSH sertifikası ile üretilmekte ve satılmaktadır.
IDC, Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan Harp Gemileri Otomatik Tanımlama Sistemlerini (WAIS) geliştirmek üzere çalışmaktadır. Bu konudaki ilk ürünler hazırlanmış olup, muayene safhasındadır. Bu sistem, Class A sistemlerine ilave olarak kriptolama ve sahte eko yaratma özelliğine sahiptir.
IDC-AIS Class B CS cihazı, Denizcilik müsteşarlığınca yayınlanan 11 Eylül 2007 tarihli tebliğe, IMO ve IEC kurallarına uygun olarak, seyir güvenliği, arama kurtarma, ÖTV’siz yakıt denetim gibi işlevlere sahiptir. Kontaksız akıllı kart ile tüm seyir verilerinin kaydedilmesi, uzaktan kontrollü otomatik güç değişimi dâhil PS alıcısı, yakıt deposu sensör girişi(NMEA) ve DSC kanalı ile işlevsel bir cihazdır. Kimlik ve diğer gerekli statik veriler ile dinamik olarak konumu bildirerek, sahil istasyonlarına çevremizdeki denizlerde herhangi belirlenmiş
bir alanda konumsal farkındalık sağlar. IDC-AIS Class B CS, SOLAS uyumlu ve BSH sertifikalıdır.



 Class B Cihazımız, CSTDMA (Carrier Sense Time Division Multiple Access) teknolojisi ile üretilmiştir. Geminin konum, kimlik, yakıt bilgilerinin iletir ve alır, yakıt tüketimini yaklaşık olarak hesaplar ve akıllı kart üzerine her yarım saatte bir düzenli olarak yazar. Kaza, arıza, emniyet, güvenlik ve sağlık problemleri gibi özel durumlarda bilgilendirme mesajlarını gönderir. Kıyı istasyonları tarafından yayınlanabilecek bilgilendirme, trafik organizasyonu uygulamaları, yasak bölgeler, kısıtlı bölgelere giriş-çıkış gibi bildirimleri alır, istenen kuralları uygular, kuralların ihlali durumunda ilgili mesajları üretir ve yayınlar. 2W ve 12.5W VHF verici gücünde yayın özelliğine sahiptir. Çıkış gücü ayarı uzaktan kontrol edilebilir ve istendiğinde kıyı istasyonu tarafından tanımlanan bölgeler içinde otomatik olarak değişir.
IDC-AIS Class B CS cihazı, geminin grafik sistemine ve/veya ARPA radarına bir arayüzle bağlanabilir.
IDC-AIS Class B CS cihazı, Transponder, ve Kontaksız Akıllı Kart Birimi’nden oluşur. Ancak sistemde opsiyonel olarak 7” ölçüsünde grafik ekran bulunmaktadır

Bu cihazın, karasularımızda seyir yapan tüm ticari yat , yat ve balıkçı gemileri tarafından kullanılmalıdır, diye düşünüyorum.


IDC- AIS CLASS B CS CİHAZI
IDC-AIS SINIF B CS CİHAZI
IDC-AIS Sınıf B cihazı, Denizcilik müsteşarlığınca yayınlanan 11 Eylül 2007 tarihli tebliğe, IMO ve IEC kurallarına uygun olarak, seyir güvenliği, arama kurtarma, ÖTV’siz yakıt denetim gibi işlevlere sahiptir. Kontaksız kart ile tüm seyir verilerinin kaydedilmesi, uzaktan kontrollü otomatik güç değişimi dâhil PS alıcısı, yakıt deposu sensör girişi(NMEA) ve DSC kanalı ile işlevsel bir cihazdır. Kimlik ve diğer gerekli statik veriler ile dinamik olarak konumu bildirerek, sahil istasyonlarına çevremizdeki denizlerde herhangi belirlenmiş bir alanda konumsal farkındalık sağlar. SOLAS uyumlu,CE ve BSH sertifikalıdır











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder